Милосав М. Митровић Лоса
(1892-1961)

ЧИЧА ЛОСА НА ПИВСКОЈ ФЛАШИ

Пивопије су увек расположене, имају здрав сан и здраве бубреге.
(М. М. Лоса)
Чича Лоса

Рођен је у петак, 1. јула 1892. године у Драгову (о.Милутин, м. Бисенија Гмитровић). Учесник у Отаџбинском рату од 1914-1918., рањен, ампутиране су му обе ноге. Добар домаћин, вредан и интелигентан човек са каракте- ристичним изгледом и ликом, умро 1961. у Драгову.

Баш захваљујући тим карактеристикама, људи из маркетинга чувене јагодинске пиваре, ставили су педесетих година, његов лик на рекламним етикетама пиварских флаша, нешто касније овај лик је постао симбол јагодинске пиваре.

Чича Лоса, на етикети "Јагодинског пива".
Јагодинско пиво, Чича Лоса

Руке, појас и чаша са пивском пеном су доцртани, и плод су вештих руку и уметничке маште.

Јагодински "Нови пут" 1963.први пут открива тајну рекламне етикете "Јагодинског пива"

Наслов:

МИЛОСАВ МИТРОВИЋ - ПИВАРСКИ "ЧИЧА"

Ви, драги читаоци, неко више неко мање, верни сте потрошачи јагодинског пива. Јесте ли се можда некад запитали ко је онај весели старац са шубаром, који са осмехом на лицу и уздигнутом руком у сласт пије пиво - наравно јагодинско? Вероватно сте у својим мислима препознали неку личност, неког веселог старца из ваше околине.

У жељи да потрошачима пива и нашим читаоцима одгонетнемо ко је тај "чича" прво смо се обратили људима у Пивари. Прави одговор нисмо добили. Нисмо добили одговор од када се та етикета налази на флашама јагодинског пива.

Покушали смо да нешто откријемо сами. Трагајући за тим пошли смо разним информацијама. Једна од њих нам се учинила права. Према свему судећи нисмо се преварили. Обавештени, старији људи и старији потрошачи пива у левачком селу Драгову су нам без размишљања рекли да је то МИЛОСВ МИТРОВИЋ - ЛОСА, инвалид без обе ноге које је изгубио као борац на солунском фронту. Милосав је умро 4. новембра 1961. године, па није могао да нам потврди ову причу.

Обратили смо се његовом сину Борисаву, кога смо затекли код куће једног кишног преподнева, овог јесењег октобра. Плео је корпе од врбовог прућа. Пошто смо изменили речи поздрава и објаснили зашто смо дошли, без размишљања је рекао:

-Чича на флаши јагодинског пива је мој покојни отац. Знате, он је као ратни инвалид имао потрбу да често иде на лекарске контроле (у Јагодину). Имао је и скромну инвалиднину. Необично је волео да пије пиво. Једног дана неко га је сликао. После тога смо видели његову слику на флаши. То га је необично радовало. Сматрао је да ће тако вечно да живи.

-Па то је најбоља награда, одликовање за оно што сам дао у борби против Шваба, често је говорио Милосав. - Бољи споменик не бих могао да добијем.

-Питате за "чичу" оног са флаше, па то је Лоса, рекао је Душан Стевановић. Имао човек срећу да "никад" не умре. А волео је да пије пиво.

-Лоса је имао право да бесплатно пије пиво у свим кафанама где се точило јагодинско пиво, причао нам је инжињер Вуле Јовановић из Београда кога смо затекли y Драгову. Нема ту никакве дилеме то ће вам рећи свако ко познаје Лосу.

Брана Петровић (председник месне Заједнице) из Драгова нам је потврдио ове наводе, додавши да је Лоса био велики пријатељ са његовим оцем још са солунског фронта, такође био је велики љубитељ пива.

Ову причу су нам потврдили многи Драговчани са којима смо разговарали. О томе се прича нарочито међу старијим људима када испред сеоске продавнице скраћују досаду испијајући пиво.

(У потпису новинар Р. Животић)

 

© 2018 Мирослав Ж. Симић