На Ружином потоку (десна притока Жупањке), саграђено је 1961. вештачко језеро водене површине 1,2 хектара, дубине 9 метара, дужине 210 м. просечне ширине 60 м. Висина бране 18, а дужина 63 метара.

Језеро у Драгову

Језеро се пружа у правцу север-југ (брана на северној страни).

Преко лета језеро је највеће купалиште за Драговчане и Левчане.

Захваљајући њему у Драгову скоро да нема непливача. Налази се на живописном месту где се спајају Ружин и поток Дубовац, између шума Брестовачке и Ливадске косе. До језера је реконструисан пут тако да се до њега може и колима, али још увек нема објеката за одмор, забаву и спорт.

Језеро у Драгову

Језеро је подигнуто за наводњавање плодне равнице поред реке Жупањке, али због недостатка пара оно је порибљено. Има доста врста риба: шаран, бабушка, сом, тостолобик, бодорка, а 1982. Животије-Жола Рашић из Течића ухватио је лињака (!). Има и шкољки величине две људске шаке.

Право риболовачко чудо догодило се на овом језеру 5. маја 2000. у 16,30 сати, риболовци Јовица В. Мијајловић из Белушића и Давид Х. Бркић из Жупањевца, упецали су толстолобика капиталца! Риба је била дужине 120 цм, плус пераје 17 цм, обим 95 цм, дужина главе 35 цм, распон пераја 40 цм, и тежине 40,100 кгр.

Толстолобик - капитални улов

Давид Бркић с "главоњом"

Драговачки риболовци су били поносни, али и љути да се то није њима догодило већ риболовцима "са стране".

Недељу дана касније Н.Н. риболовцу из Крагујевца, риба је одвукла у језеро све: штап, машину, најлон, пловак и удицу.

Толстолобик је код нас доста ретка риба, пореклом је из јужне Кине, назив је Руски, јер на руском толстој значи дебео, а лоб чело. Превод би могао бити "дебелочелац" или за Драговчане и Левчане - "ГЛАВОЊА".

Латинскиназив HYPOPHTHALMICHTHYS MOLITRIX V . Има их белих и сивих, а уловљени главоња је био бели.

Језеро у Драгову

Нажалост језеро има и своју црну хронику: за последњих 40 година у њему су страдала три пливача. Први утопљеник је био Радиша Обрадовић, учитељ рођ. 1931. у Грбици код Крагујевца, службовао је у Белушићу. Удавио се 24. јуна 1962. у 12 сати. Други Љубивоје Љ. Савић, столар рођ. 1940. у Калудри, удавио се 18. августа 1962. у 15,30 сати. И трећи утопљеник био је Милутин Ж. Павловић кабловски радник, рођ. 1958. у Сибници, страдао је 14. августа 1988. у 13,30 сати.

Језеро у Драгову

 

© 2018 Мирослав Ж. Симић