АТЛАС "ЖУПА ЛЕВАЧ"
ПОМЕРА ГРАНИЦЕ ИСТОРИЈЕ ЛЕВЧА

ВЕЛИКИ ЛЕВАЧ У СЛИЦИ И РЕЧИ МИЋЕ СИМИЋА

Дејан Танић, магистар историје и директор историјског архива у Јагодини, говорио је на сабору у Каленићу о значају и историјској вредности атласа ,,Жупа Левач“.

-Атлас о Левчу је једно велико дело које обично раде велике институције. Ово је први пут да у неком независном издању објваљено овако вредно дело а то је историјски атлас. Овај атлас је веома специфичан и оригиналан за наше просторе и за компелтну српску историографију – каже Танић за Левачке новине.

"Жупа Левач– Атлас" је мултидисциплинарно дело које обухвата не само историјски атлас старог Левча већ и економски атлас области које је некада обухватао Левач. Простор Левча је некада био огроман у односу на садашњу територијалну расподелу, сложили су се историчари.

Мирослав Ж. Симић, публициста из Драгова, идејни је творац атласа о левачкој жупи. Проницљивим и дуготрајним радом створио је једно капитално дело које ће да подсети старије и научи млађе генерације о границама некадашњег Левча.

-Овај атлас представља водич кроз историју не само Левча већ и читаве Србије. Кроз историју Левча као битног дела наше државе прелама све оно што је битно за историјске, културолошке, економске и све друге процесе који су се одвијали од 12. века па све до данашњих дана – констатовао је Симић нагласивиши да је ово дело настало као плог његовог великог рада, ентузијазма и истраживања.

Иако, наша научна и стручна јавност није обраћала много пажње на овај простор Србије, дело ,,Жупа Левач– Атлас“ представља изузетно значајан рад и резултат на плану откривања и упознавања историје Левча. Само ентузијазмом и истраживачким радом Мирослава Симића, историја Левча није заборављена и у великој мери је расветљена.

Због проблема финансијске природе и штампања Атласа у већем тиражу, Левчани још увек неће бити у прилици да прелистају атлас ,,Жупа Левач“. Танић се нада да ће ускоро атлас бити штампан у пуном тиражу и да ће Левачнима бити доступан.

Д. М.

Са промоције атласа

Мића Симић - са промоције атласа "Жупа Левач"

Погледајте видео са промоције

 

© 2018 Мирослав Ж. Симић