Левач кроз песму

In order to view Joomla MP3 Player you need Flash Player 10+ support!

Get Adobe Flash player

Број прегледа

Број прегледа чланка : 115210
Дела
Прегршт маклура ПДФ Штампа Ел. пошта

pregrstmaklura

Ако се за поезију уопште може рећи да је као вино, онда је Симићева питка вода са бистрих извора доступна свакоме ко је жедан, много пре него што окуси вино. Збирку ПРЕГРШТ МАКЛУРА чине сакупљене песме из његових раније објављених дела.

 

ДОБРОДАРЈЕ

Истину казујем свима,
да није случајна рима:
Што је круна без рубина,
то је земља без Србина.
Што је воћњак без шљивика,
то је Левач без песника.

Опширније...
 
Атлас - Жупа Левач ПДФ Штампа Ел. пошта
Атлас Жупа ЛевачАтлас - Жупа Левач

Атлас садржи 15 мапа сачињених на основу расположивих историографских докумената и података из књиге Мирослава Ж. Симића Жупа Левач, VI, Драгово, 2011.

 

Скидајући кулисе с позорнице погледом на Левач, водили смо рачуна да никог не повредимо нити заклонимо, посебно не, истаживаче  и хроничаре, географе и историчаре. Могућа су мања одступања, евентуалне грешке нису намерне.


Опширније...
 
Ја, Драг(ињ)а ПДФ Штампа Ел. пошта

Ја, Драг(ињ)а

У маниру романтичарске историграфије, Мирослав Ж. Симић је књижевним приступом и поетским изразом уз обиље историјских извора, биографски веома успешно приказао личност краљице Драге Обреновић. Рукопис поседује не само књижевну, већ и научну вредност. Ерудита Симић је коришћењем историјских извора и литературе, уз богат научни апарат превазишао оквире публицистике и методолошки приступио историјској науци у истраживању и проучавању једне тако значајне личности у српској историји. Његов списатељски стил у пракси је веома редак и занимљив, јер нам везано за један податак даје неколико драгоцених информација...

Опширније...
 
Жупа Левач ПДФ Штампа Ел. пошта
Жупа Левач
Основни циљ књиге је да читаоцима веродостојно пружи податке о житељима Старог Левча, њиховом пореклу, сеобама (досељавања и пресељавања), роду и породу, о кумству, таштини и баштини. Да породичне усмене и наративне приче, преношене с колена на колено, истините - освежи, а искривљене - исправи, како би поново постале и остале употрбљиве за утврђивање нашег идентитета и састављање коректних племенских лоза и родослова фамилија. Да будућим истраживачима и хроничарима, колико-толико, олакша, иначе дуг, тежак, скуп и мукотрпан (за мене изнад свега занимљив) рад на проналажењу архивске, црквене и друге грађе за радове на писању хроника, публикација па и студија о Левчу. Јер поред "голих" чињеница књига садржи и низ отворених питања и недоумица о многим раније објављеним делима.
Опширније...
 
Прабакин сат ПДФ Штампа Ел. пошта
Прабакин сатВреме, обичаји, веровања
Књига открива култ времена, или култ посебног одређивања (по свим основама) јединица времена дефинитивно представља нешто посебно, специфично и ново, што даје скоро фантастичну димензију основном садржају и идеји на којој се заснива ово дело. За сваки микро-период у току једног дана, богато утемељена традиција српског народа има посебну, изузетно богату, вишеслојну и несхватљиво инспиративну причу, од које се може сачинити права мала енциклопедија свесрпског културолошко-цивилизацијског развоја.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 2

Ново - Прегршт маклура

Банер

Анкета

Како бисте оценили нови изглед сајта?
 

Атлас Жупа Левач

Банер

Центар Србије

Банер

Корисни линкови

Банер