Глас осигураника

Лист Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање

ИСТРАЖИВАЧКИ ПОДУХВАТ РЕКОВЧАНИНА МИРОСЛАВА СИМИЋА

"Левачки атлас"

од Немањића до данас

Атлас Жупа ЛевачПублициста и писац из Драгова код Рековца, Мирослав Ж. Симић, годинама је прикупљао податке о старом Левчу које је сажео у тротомну књигу "Жупа Левач". Како је штампање ове историјске грађе веома скупо и компликовано, аутор се одлучио да најпре објави "Левачки атлас", историјску публикацију од петнаест мапа.

 

Мирослав Симић је деценијама истраживао Левач, а мапе ко је је објавио у атласу датирају од Немањића до данас, тачније обухватају период од 12. до почетка 21. века.


Мапе говоре о географским топонимима левачког краја, биљном и животињском свету, рељефу и о демографским кретањима људи који су живели на овим просторима. Аутор каже да је циљ његовог истраживања културно-историјско наслеђе, па је помоћ током сакупљања грађе и писања потражио и у неколико околних општина и градова - Крагујевцу, Јагодини, Крушевцу, Варварину, Рековцу, Ћуприји, Параћину и Трстенику.

- У време владавине кнеза Милоша, а касније и Михајла Обреновића, настају први пописи становништва у Србији. Попис из 1863. године помогао је великом броју породица да дођу до свог родовног стабла.

Атлас ће бити од помоћи и као учило, поготово за ученике који воле историју и географију - каже Симић.

Осим "Левачког атласа", овај публициста је објавио и дела: "Прабакин сат", "Краљевско Драгово", "Манастир Прерадовац", а очекује да ће ускоро бити штампана и књига "Ја, Драгиња", ко ју је посветио српској краљици Драги Обреновић (уд. Машин).

М. Сантрач

Овај текст је објављен у "Гласу осигураника" страна 13.

http://www.pio.rs/images/dokumenta/Glas/2012/internet%2001-2013.pdf

 

Ново - Прегршт маклура

Банер

Анкета

Како бисте оценили нови изглед сајта?
 

Атлас Жупа Левач

Банер

Центар Србије

Банер

Корисни линкови

Банер